tisdag 30 augusti 2011

sorterat


Jag har sorterat in mitt arbetsmaterial i ett skåp vi nyligen fått in i ateljén. Det känns bra.
Tidigare hade jag en del på fönsterbrädet och en hel del i plastpåsar.
Det känns också som en väldigt intim handling att exponera sitt avfall. Det blir så fysiskt påtagligt, så kroppsligt.
Beslut, val, investeringar, värderingar.
Vi har även ätit upp innehållet i de flesta av förpackningarna, så föremålen har på ett mycket konkret sätt bokstavligen passerat genom våra kroppar.

Den virkade kudden tar alltmer form, jag är lite drygt halvvägs genom andra sidan. Så har jag experimenterat med en balja, tapetklister, kvitton och små papperspåsar.
Funderar på en "mjölkpall" av mjölkförpackningarna i plast. Och över att använda fruktnätpåsarna som vävgrund?

I morgon ska vi på möte på vår "partnerskola" National School of Art

måndag 29 augusti 2011

green glass

I söndags var vi på Rosebank flee market som håller till på taket på shoppingcentret varje söndag. Där fanns mycket skräp och en del fint. I den senare kategorin placerar jag ovanstående glas gjorda av gamla flaskor. Enkel idé, kanske inte så nödvändig men tjusig :)
Borde skriva något om själva återvinningsdesignestetiken. Finns ju något visst med den, ganska stereotypt?
Materialhögarna i ateljén växer, ska sortera upp ordentligt och överblicka vad jag har hittills samt försöka få upp skisser här på vad jag planerar att bygga. Inför utställningen här på Wits slits jag lite mellan viljan att göra fullt användbara saker och att skapa ting som är mer som kommentarer, symboler för att möjliggöra en så komplett rumsmiljö som möjligt.
David håller på att försöka ordna en skola i någon township åt mig till min planerade workshopserie.
Försöker också hitta intressanta saker att besöka under veckan i Kapstaden. Tips?

lördag 27 augusti 2011

Sopor och återanvändning i Venda


Det finns ingen organiserad sophantering på landsbygden (även om försök till städning görs), så det mesta hamnar i högar runt husen, längs vägarna och på andra oväntade ställen.
De flesta hönshus är byggda av "skräp"material - korrugerad rostig plåt, majsmjölssäckar, plastbitar etc... Gamla kassettband kan fungera som fågelskrämma på staketet.
Sopor och annat kasserat kan även agera tyngder på hustak som på bilden till vänster nedan.


Gitarr av plåt och trä. Bildäck med någon obskyr funktion...

HaMakuya

Tillbaka från en utomjordligmen jordnära vecka i Venda, Limpopo. Vi har bott hos en familj i en liten fattig och torr by nära gränsen till Zimbabwe (nära Kruger Park). Förutom att lära känna hela byn, barnen framför allt, lära mig basic-venda, hjälpa till med matlagning, disk, städning och tre timmars vallning av getterna varje dag drog jag igång en kollektiv väv av kasserade plastpåsar.
Folk var lite skeptiska till en början, men efter nån dag blev väven verkligen en kollektiv angelägenhet, alla kom och gjorde sitt - barnen, Samson, Muneiwa, farmor Leah, granntanten... Samson (eller Mr Netshifhehe, som vi bodde hos) var väldigt intresserad av tekniken och ska fortsätta väva. Och barnen i byn började självmant plocka plastpåsar längs vägarna :) är lite en solskenshistoria så här långt, får se vad det blir av det - har bett Samson att rapportera i framtiden.
En av alla roliga saker med väven var att alla kunde samlas kring samma syssla. Det traditionella vendasamhället är väldigt köns- och åldersuppdelat. Män och kvinnor, unga och gamla har olika uppgifter. Men väven var någonting nytt och därmed neutralt område.



torsdag 18 augusti 2011

mönster och kudde

På CDP fick jag göra tryck med "found objects". Det var kul! Satt och funderade på olika lektionsupplägg medan jag rollade och kladdade... tekniken går att använda för tryck på papper eller tyg (eller vilket tunt underlag som helst). Man skulle kunna göra tapeter, textilier mm... tematisera - t.ex ta skräp från en speciell plats - ett annorlunda sätt att undersöka en plats. Göra en skolgårdsskräpgardin, köksavfallshandduk, mönster av skräpet ur sin papperskorg etc...
Nedan avtryck av en solfjäderspinne, en tändsticksask och en plastring.

Så har jag börjat virka en kudde av plastpåsar, ett tiotal har gått åt så här långt. Planen är att fylla den med sådan småskräp jag inte kan göra något annat vettigt av - små mjukplastbitar, kvitton mm.
















I tisdags besökte jag även University of Johannesburg och träffade Brenden Gray. Det var stimulerande och trevligt, han blev även intresserad av mitt projekt och ska hålla mig uppdaterad på intressanta saker o händelser i Johannesburg framöver. Som så ofta är fallet blir tankarna till först när man ska förklara dem för andra. Jag kom under samtalet att tänka på att skillnaden mellan skräp och material helt enkelt ligger i sorterandet? När saker ligger huller om buller, utan ordning, uppfattas de som sopor. Då de tvättas och sorteras blir de till användbara material.
På wikipedia (alltid lika subjektivt inspirerande ;) står att läsa om kaos:

Kaos har att göra med oförutsägbarhet. Begreppet härstammar från det antika Greklands ord för "rymd" (χάος) och som genom missförstånd av tidig kristen användning av ordet fick betydelsen "oordning" (det antikagrekiska ordet för "oordning" är ταραχή). Något som har kännetecken från både kaos och ordning brukar i den traditionen kallas Kaordisk. Inom naturvetenskapen är kaos inte liktydigt med oordning, utan i stället en benämning på en särskild form av ordning där en liten förändring i begynnelsevillkoren kan orsaka en drastisk förändring vid en senare tidpunkt.

Lite koasteori i uppsatsen kanske?

enkla lösningar

Nedan finnes ett par enkla lösningar på behov, åstadkomna av "skräp".
Till vänster paletter på Curriculum Development Project som jag besökte i tisdags. Det var ett spännande besök men inte riktigt vad jag letar efter - de arbetar ju mer "konstnärligt"... (vad det nu innebär :) ?) fick dock med mig en sopdesignidé. Se nästa inlägg.
Till höger är en bild på Lennerds, Wits motsvarighet till snickeriverkstads-Janne, genialt enkla kannor.

tisdag 16 augusti 2011

lampor

Tidslinjemattan avancerar.
Och har fått sällskap av några påbörjade lampor av vinflaskor, matlådor och en zebrarandig plast
påse. Hål är borrade längst ner, glödlampor och sladdar ska införskaffas.
Idag har jag besökt Curriculum Development Project samt designfakulteten på University of
Johannesburg. Framför allt det senare var fruktsamt för fortsatt kontakt och inspiration.

söndag 14 augusti 2011

underbar kudde!

o!
se min underbara kudde!

jag fann den igår på Imbalishopen om jag skrev om i föregående inlägg.

kunde inte lämna den alldeles ensam på hyllan...

huvudet fick inte plats... så trädet fick ögon istället, spindelnät på buskaget, och flera blå färger i molnkanten...

ljuvligt!
och härlig sak att göra av gamla kasserade tygtrasor o kläder t.ex

studiesöndag

Senaste dagarna har varit fyllda av studier, föreläsningar, middag hemma med nya vänner, vernissage, promenad i Newtown och runt Zoo Lake samt besök i Melville.
Sen isbrytaren med gallerirundan och måndagens promenad längs Pritchard känns det som om jag börjat ta staden i besittning, orienterar mig och känner mig friare att röra mig. Det tog ytterligare ett steg i går när Natalie och jag gick från campus till Newtown, promerade runt där och besökte gallerier, MuseumAfrica, Imbalishopen, Bus Factory och sedan tog en taxibuss upp till Zoo Lake. Det var jätteroligt att åka taxibuss!! Jag har så smått börjat fatta systemet och ska försöka utveckla mina bussåkarskills ;)
Projektmässigt var besöket i Imbali Projects affär roligt. Jag har kontaktat dem angående besök men inte fått svar än. http://imbali.org.za/

Nedan: lite mer avancerat plastväveri än det jag syssler med! (bilder från Imbali Project shop)
Väskor och mattor i ryaliknande teknik

Väskor av rullat, sytt, limmat och lackat tidningspapper:

Interiörbild från ett hem i en uppbyggd kåkstad på MuseumAfrica (enligt museets texter är det autentiska hem som de fått i donation då de skulle rivas). Se mugglösningen!
Bredvid trasmattor från Imbali Project.

torsdag 11 augusti 2011

ooooo!!!!!!

Vi har ordnat så vi får följa med två lärare och en phd-student till Vendaregionen i Limpopo!
Vi åker den 21a på morgonen och är tillbaka den 26e på kvällen. Vi kommer att bo i en by hos lokalbefolkningen och hänga på dem i deras dagliga göromål... så kommer vi att få tid att utveckla våra egna projekt också.
Kolla in länken nedan, där finns info om organisationen som stödjer regionen genom "homestays" och andra projekt:

Ooooo!!!!

tisdag 9 augusti 2011

mattbilder

arton stycken flätade varptrådar om ca 2m.
extra enkelplastvarp mellan varje fläta, bredd på matta uppskattningsvis 70cm.

senaste funderingarna

I söndags flätade jag klart plastremsorna som ska agera varptråd, spände upp dem på väggen och började väva med den mjukplast vi samlat hittills.

Vävning (och flätning) är en fantastisk aktivitet, som liksom andra tidskrävande hantverk ger tankarna ett behagligt spelutrymme och stimulerar till nya idéer. Man blir också så obönhörligt påminda om tingens materialitet. Görandet kräver, och skapar därmed, respekt för materialet. Vilket är en särskilt intressant och viktig erfarenhet då man arbetar med såkallat skräp. Genom tiden jag ger det, ger jag också skräpet värde.

Många idéer om användbara saker jag kan göra med soporna har börjat spira.

En lampa av frigolitmatlådor och vinflaska.

Taklampa av många matlådor.

Duk i lapptäcksmodell av kraftigare mjukplast.

”Glas” av smälta plastpåsar

Krukor, skålar, papperskorg, plånbok, sittmöbel av staplad kartong

mm…

Så har jag även börjat fundera en del på själva förvaringen och presentationen av material i till exempel klassrum. Alison visade ett fint system de har med plastpåsar som hänger i klädnypor på snören. Det är utvecklingsbart! Man skulle kunna ha lådor (genomskinliga eller med bilder på innehållet) med fint sorterat material i en stor hylla. När ”skräpet” är sorterat och propert presenterat tror jag att det är lättare att se det som potentiellt skaparmaterial.

Genom samarbete med lokalvårdsansvariga på en skola skulle man kunna ta hand om mycket material (och genom det sänka kostnaderna både för avfallshantering och materialinköp… om man ska komma med ett rektorsargument :).

Igår var vi på Sewing Market på Pritchard Street 109. Vi tog taxi dit men promenerade sedan hela vägen tillbaka… underbart ljuvligt fritt! Tittade i små butiker, pratade med gatuförsäljare och kände oss vänligare inställd till staden.

Idag är det Womens Day, helgdag. Vi har sprungit runt runt på cricketplanerna.

Så har jag läst Beautiful Ugly – African and Diaspora Aestethics i redaktion av Sarah Nuttall. Mycket bra! Nedan ur Fresh Stories av Pippa Stein:

”(…) found materials (…) what in some people’s terms might be tought of as waste, the remains of thw everyday life, that which cannot be eaten.”

Fundera kring avskaffandet, eller i alla fall snävare definitioner av ord som skräp/avfall/sopor. Arbeta sig bort från skräpet rent lingvistiskt – kan fungera i viss mån då så mycket av vår uppfattning om saker ligger i vad de heter/kallas. Hitta någon annan benämning att använda i mitt arbete? Undersöka skräpets historia – när ”uppfanns” skräpet? Med massproduktionen/konsumtionen?

”No child had the means to purchase any materials for making the dolls: they had found the resources, the waste in their environments and had transformed them according to their interests. What these figures reveal is the dynamic relationship between creativity, innovation and resources: ’resources’ take on different values and meanings in different contexts of use, revealing the slippability of the concept of ’waste’. Here, waste is generative: turning the ordinary, the soiled, into the aesthetic.”

lördag 6 augusti 2011

vyer och frihetskänslor

Centrala Johannesburg. Många skyskrapor och nergångna hus. Vy från JAG.
Idag har vi varit hos vår jättefina nya vän Natalie i Rosebank. Hon tog med oss på promenad i området och gallerirunda. Sen åt vi lunch hos henne (hennes pappa).
Vi har mött så många redan, som alla har lägger en ny bit till vårt mentala pussel över Sydafrikas historia och dagsläge. Vi har börjat känna oss tryggare och mer hemma. Känns härligt att komma ut lite och gå på gatorna.
I morgon blir det troligtvis ateljédag och vidare rapport om projektet!

torsdag 4 augusti 2011

hårt klassamhälle

Damm och park på västra campus samt baksidan av en marknad nedanför Joubert Park och Johannesburg Art Gallery dit vi åkte igår tillsammans med Alison och hennes klass av lärare från landsbygden.
Gissa vilken av platserna vi tillåts promenera omkring på....

ateljén och projekttankar

Ateljén som vi delar med två studenter vi inte träffat än, men som vi såklart hoppas är trevliga :)
Jag har tankar om att bygga ett rum - så långt det går - med skräpet som Klara och jag ansamlar. Det blir begränsande att bara använda sådant vi själva "skapar", men jag tror att det finns en poäng med det - återanvändningen kommer närmare, blir mer personlig och då även lättare att ta till sig för andra. För de flesta känns det nog självklarare och enklare (och fräschare) att använda sitt eget skräp än att gå runt och samla andras.
Jag har surfat runt på olika sidor med återvinningsdesign och fått inspiration. Ska sålla lite och länka!
Det här egna byggprojeket tänker jag som en del i helheten. Det större och svårare projektet är ju det mer konkret designpedagogiska, med workshops i skolor. Har börjat etablera lite kontakter som förhoppningsvis kommer att göra det möjligt att realisera mina idéer. Vill gärna, som jag skrev i PM:t (lägger till det som ny sida här på bloggen) ut och undersöka mer i townshipen, låta barn/unga själva fota föremål/lösningar som i sin omgivning som har skapats av kasserade material.
Jag önskar fokusera mer på funktionella ting än på prydnader, mer på hantverksmässiga, enkla lösningar än på stora, komplicerade och kostsamma designprojekt (även om vissa är mycket intressanta och jag kanske länkar till några). Detta som intresserar mig nu är inte att rädda världen (även om det vore trevligt!) men att titta på hur individen kan öka sin påverkar på sitt eget liv och frigöra sig lite från komsumtionsberoendet.

Ett ytterligare spår, som är mycket lokalt förankrat, är att arbeta med snabbmatslådorna här på campus. Det är en enorm kulturkrock och stor chock för mitt tillrättalagda, nyttiga och källsorterande svenska jag att konfronteras med den rådande skräpmatskulturen. "Alla" köper pommes frites, hamburgare, mackor, vårullar i vita frigolitlådor som de sedan slänger i papperskorgarna tillsammans med pet-flaskor och läskburkar. Jag ska ta reda på hur många lådor de olika restaurangerna gör av med varje dag. Sedan vore det maffigt att införskaffa så många lådor det går åt varje dag och bygga en hög inne på galleriet (vi ska ju ställa ut på Substation som de andra gjort tidigare). Sedan, om tid finns, vore det kul att ha en workshop och omvandla lådorna till någonting användbart.

måndag 1 augusti 2011

appollonia

Inne på Wits School of Arts. Dörren till höger om Klara leder in till föreläsningssalen Appollonia där vi har konsthistoriekursen Constructs of Africa.
Hon står lutad mot en gammal bänk med handfat - se detalj.

stora människor


William Kentridge, Nadine Gordimer, Zoe Wicomb
och Hugh Masekela på torsdagsföreläsningen

limobubbla

Amfiteatertrappan där vi har suttit och ätit vår 6-kronorscurry några luncher.
Och en fantastisk limousinbubbla vi såg i morse på campus!

Jag har redan en stor plastpåse med skräp att ta till ateljén och börja bygga med.